Media

ext_4ext_8

Opknapbeurt voor landgoederen

vrijdag 04 september 2009

DIEPENVEEN/OLST –

De landgoederen Overvelde en Zorgvliet aan de Boxbergerweg tussen Diepenveen en de Eikelhof liggen er weer (bijna) piekfijn bij.
De beide particuliere landgoederen worden opgeknapt met subsidie van de provincie Overijssel en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling. Gisteren bracht gedeputeerde Piet Jansen met een delegatie een bezoek aan de beide landgoederen en haalde symbolisch de laatste schep bagger uit de vijver van Zorgvliet. Het baggeren van de grachten en vijverpartijen was een onderdeel van het project, dat verder ook zaken als het herstel van lanen, het plaatsen van hekken en de aanleg van houtwallen omvatte. Op Overvelde werden tevens bruggetjes vervangen en kwam er nieuw parkmeubilair. Voor Zorgvliet is tevens een herinrichtingsplan voor het erf opgesteld.

Bron: de Stentor

zorgvlietvoorkant

21 APRIL 2004 –

OLST/WIJHE –

De historische buitenplaats Zorgvliet aan de Boxbergerweg – tussen de Eikelhof en Diepenveen is een van de vier nieuwe rijksmonumenten in de gemeente Olst-Wijhe. De overige drie zijn incomplete molens in Olst, Wijhe en op de Elshof.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg spreekt in het geval van Zorgvliet van een ‘in structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met hoofdgebouw, tuin- en parkaanleg, sokkel met zonnewijzer, brug en een ensemble van boerderij met schuur‘.

Het hoofdgebouw van Zorgvliet zou tussen 1870 en 1883 tot stand zijn gekomen op ongeveer dezelfde plaats als een oudere voorganger. Mogelijk was zelfs sprake van een grondige verbouwing en uitbreiding van die voorganger. Zeker is ook dat de fraaie vijver er al in 1850 was. De Rijksdienst vindt Zorgvliet van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde, vanwege onder meer de ouderdom, de vormgeving van het hoofdgebouw en de tuin- en parkaanleg in landschappelijke stijl.

Advertentie